2012-04-07 08:42:00• hírek • Baranyi László, MTI

Közzétették a diákstatútumot

Romániában ezentúl nemcsak az egyetemi hallgatók kapnak jegyeket: ők is osztályozhatják tanáraik teljesítményét, az előadások minőségét, és ezeket az információkat a tanintézménynek közzé kell tennie - egyebek között ezt tartalmazza az a miniszteri rendelet, amelyet pénteken tettek közzé Romániában.

Pénteken az úgynevezett diákstatútumot tették közzé, amely a romániai egyetemeken a diákok jogaira és kötelezettségeire vonatkozó miniszteri rendeletet, és azt minden tanintézmény kiegészítheti a saját szabályaival - közölték az MTI-vel erdélyi magyar diákszervezetek vezetői. Romániában most először fogadtak el országos keretszabályozást az egyetemi hallgatók jogairól és kötelezettségeiről. A statútum kitiltja a romániai egyetemekről a politikai propagandát, és tiltja a hallgatók egyéni vagy csoportos diszkriminálását.

A miniszteri rendelet azt is leszögezi, hogy a diákok maguk rendelkezhetnek kutatási eredményeik, újításaik és művészi alkotásaik szerzői joga tekintetében. Joguk van ingyenes - írott vagy elektronikus formában publikált - jegyzetekhez, joguk van ahhoz, hogy a félév első két hetében tudomást szerezzenek arról, miből, milyen módon, és hányszor vizsgázhatnak.   

Az egyetemi hallgatók ezentúl megtagadhatják azt, hogy az órarend kialakításánál több mint nyolc órányi előadást, szemináriumot és gyakorlatot ütemezzenek be számukra egy napra. A keretszabályozás egyetlen bekezdésben említi meg az anyanyelvű oktatást: "a hallgatóknak joguk van - a helyek számának függvényében - ahhoz, hogy anyanyelvükön, vagy valamely világnyelven tanuljanak, amennyiben az adott tanintézményben adottak ennek feltételei" - olvasható a statútumban.

Talpas Botond, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, az országos keretszabályozást a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ki kell még egészíteni a tanintézmény multikulturális jellegére vonatkozó sajátos előírásokkal. "A BBTE-n a magyar tagozat saját módszertan szerint szervezi meg a választásokat, a magyar diákképviselők, a KMDSZ, az különálló struktúra, amely ott van a tagozat vezetőségében, és a magyar diákoknak joguk van saját képviseletükhöz. Ezeket mind tartalmaznia kell az új egyetemi szabályzatnak is" - mondta a KMDSZ elnöke.     A BBTE 42 ezer hallgatója közül 6500 magyar diák tanul anyanyelvén, és további körülbelül 3000 románul. Az egyetem 134 fős szenátusában a KMDSZ 9 képviselője kapott helyet, a német tagozat három és a román tagozat 22 diákképviselője mellett.

A diákstatútumról szóló miniszteri rendelet elfogadása előtt a szaktárca az országos diákszervezetekkel is egyeztetett, a keretszabályozás pedig a diákjogok minimumát rögzíti, amelyeket az egyes tanintézmények kiegészíthetnek. A hallgatók javaslatait figyelembe véve a romániai egyetemeknek május végéig kell a diákstatútum előírásait beépíteniük belső szabályzatukba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: